Organizare Nunta Pas cu Pas 2024
Buna, sunt Anca de la Ghid-Nunta.ro si astazi am ales sa discutam despre subiectul “organizare nunta“, si mai exact, primii pasi si de unde sa incepi sa te pregatesti pentru nunta ta. Asa ca hai sa pornim!
Deci, abia ai fost ceruta in casatorie? Felicitari! Si de asemenea inteleg perfect ce se intampla acum in mintea ta. Sunt atat de multe lucruri de facut, dar nu-ti este clar de ce sa te apuci prima data si ce sa lasi mai pe urma.
Si astfel apar intrebarile: Ar trebui sa-mi rezerv restaurantul prima data? Ar trebui sa-mi caut o rochie de mireasa?…si multe altele. Cel mai bine turnati-va o cana de ceai sau cafea, faceti-va confortabila pe canapea si hai sa vedem impreuna cum sa incepeti sa va pregatiti pentru nunta astfel incat sa iasa totul perfect.
Pasul 1 – Decideti anotimpul si data nuntii
In primul rand trebuie sa alegeti o data aproximativa pentru fericitul eveniment, deoarece toate deciziile si alegerile viitoare vor depinde de aceasta.
La inceput nu este indicat sa stabiliti o data exacta, ci sa va opriti la o anumita luna din an. Este bine sa procedati asa astfel incat sa puteti schimba cu usurinta ziua nuntii in caz de un anumit furnizor preferat este ocupat in data la care v-ati gandit.
Cum ti-ai visat ziua nuntii? Te-ai imaginat intr-o rochie alba pasind miraculos pe nori de zapada care sclipesc sub soare, sau intr-o gradina inflorita de primavara, sau poate pe nisipul cald al verii, ori intr-o padure frumos pastelata de toamna?
Indiferent de anotimp, toate nuntile au argumente pro si contra, asa ca alegeti anotimpul nuntii cu inima si nu incercati sa gasiti anotimpul perfect.
Cand planificati ziua unei nunti, in functie de disponibilitate, in marea majoritate a cazurilor, cu siguranta va trebui sa alegeti intre ziua de sambata sau duminica. Ideal ar fi sa faceti nunta sambata, deoarece duminica multe persoane vor fi “fortate” de job-ul de luni sa plece mai devreme de la petrecerea voastra.
Pasul 2 – Faceti o lista bruta de invitati
Numarul aproximativ de invitati determina locul in care veti face nunta, deoarece orice locatie, salon sau restaurant au o limita de capacitate, iar atunci cand discutam despre o organizare de nunta perfecta, nu putem risca sa avem invitati neasteptati (surpriza) pe care sa nu-i putem aseza la masa din lipsa de spatiu sau capacitate.
De aceea trebuie luat totul in calcul si este foarte bine sa realizati o lista de invitati cat mai exacta si realista. Pentru asta va invit sa cititi articolul: Instructiuni pentru intocmirea unei liste de invitati de nunta!
Oricum ar fi, din propria experienta in domeniul nuntilor, indiferent cat de bine ai incerca sa pregatesti lista de invitati, mereu se vor gasi persoane care nu vor confirma la inceput si veti avea surpriza sa va treziti cu ei la nunta.
Pasul 3 – Definiti un buget de nunta
Atunci cand decideti sa incepeti pregatirile de nunta, va asigur ca va veti aduce aminte de buget deabia mai pe la urma. Iar acest lucru este gresit, deoarece cheltuielile voastre trebuie sa fie foarte bine ancorate in realitate.
Este o vorba din popor “trebuie sa te intinzi cat ti-e plapuma”, si chiar asa si este. Nu cred ca va doriti ca la finalul nuntii, in loc sa ramaneti cu o amintire frumoasa, sa ramaneti cu datorii.
De aceea este indicat sa va faceti un buget total, realizat din banii vostri proprii si eventualul castig din seara nuntii, cumulat din numarul de perechi invitate si o medie a “cadoului”.
De exemplu, aveti sa spunem 100 de perechi invitate, la o medie de 250 de Euro de pereche, inseamna ca veti avea un buget de 25.000 de Euro in care trebuie sa va incadrati cu toate cheltuielile.
Bineinteles exista si cazuri de “romani fericiti” care nu au grija banilor si atunci bugetul nu reprezinta o problema… :).
Pasul 4 – Incepeti sa colectati idei
Dupa primii pasi de rutina obligatorii pentru o organizare de nunta, este timpul, in sfarsit, sa gasiti inspiratie pentru colectarea de idei de nunta. Astfel, accesati mediile on-line, paginile de socializare, site-uri web despre nunti si salvati orice va place.
Este bine sa faceti acest lucru pentru a gasi macar aproximativ lucrurile si ideile care v-ar place, iar daca nu gasiti chiar ce doriti, atunci cautarea de idei on-line macar va ajuta la definirea ideii voastre finale.
Este foarte important sa nu acordati extrem de mult timp asupra acestui pas si sa incercati sa ramaneti constante in idei. Adica nu puteti hotara saptamana aceasta ca veti face o nunta in stil boho, iar urmatoare saptamana sa schimbati totul in favoarea unei nunti moderne.
Oricum ar fi, este indicat ca orice idei aveti sau decizii pe care urmeaza sa le luati, trebuie neaparat sa va consultati si sufletul pereche.
Pasul 5 – Alegeti stilul si culorile nuntii
Dupa ce ati iesit din marea de fotografii si idei vizualizate in etapa anterioara, va trebui sa va decideti asupra stilului in care va avea loc nunta.
Este ok daca aveti 2 variante in minte la inceput, pentru ca in functie de ce veti gasi pe piata locala va veti putea decide la una.
Deasemenea, atunci cand va alegeti culoarea predominanta a nuntii, este indicat sa stapaniti cat de cat gama de culori, cel putin macar la nivelul: culori pastelate, culori stridente, etc.
Aceste decizii sunt esentiale pentru alegerea locatiei. Cu cat design-ul restaurantului sau a cortului se potriveste mai bine cu ideile tale, cu atat vei cheltui mai putini bani pe decor pentru a transforma o locatie in locul nuntii tale de vis.
Pasul 6 – Decideti ce este absolut necesar pentru nunta ta
Este timpul sa intelegeti si sa decideti ce ar trebui sa fie la nunta voastra si ce nu. Si aici s-ar include:
- cununia civila se va oficia la starea civila sau in aer liber in curtea bisericii?
- cununia religioasa o veti face in biserica sau undeva amenajat afara?
- ai nevoie de o limuzina sau nu?
- vrei sa ai un cor muzical la biserica sau nu?
- vrei sa te imbraci mireasa la tine acasa sau la hotel/pensiune?
- vrei sa respecti toate obiceiurile zonei din care esti, gen: turta, gaina, hora in fata blocului, etc.?
- vrei sa fii furata in noaptea nuntii sau nu?
- angajati un instructor de dans sau nu?
- si multe altele.
Raspunsurile la aceste intrebari vor influenta cu siguranta anumite date de organizare a nuntii. De aceea este bine sa le ganditi foarte bine din timp.
Pasul 7 – Incepeti sa cautati o locatie
Multe mirese incep pregatirile de nunta prin alegerea rochiei de mireasa, insa mai tarziu isi vor da seama ca aceasta este cea mai usoara parte.
Nici nu va puteti inchipui ce dificil este sa gasesti locatia perfecta pentru nunta ta. Unele nu se vor potrivi stilului vostru de nunta ales, altele nu va vor satisface cu meniurile, altele vor fi prea scumpe iar unele vor fi ocupate in data pe care ati ales-o voi. Si uite asa incep bataile de cap.
In aceasta etapa, ar trebui deja sa stiti aproximativ cati invitati vor veni la nunta si mai ales ce buget veti avea la final. Asadar este timpul sa ne gandim la criteriile de alegere a localului.
- ar trebui sa fie in mijlocul orasului sau la marginea acestuia?
- ar trebui sa fie un restaurant, cort, ballroom sau pensiune?
- ar trebui sa aiba un loc si pentru ceremonia de cununie in aer liber sau nu?
- mergi pe bucataria locatiei sau angajezi o firma de catering?
- cat sunteti dispusi sa cheltuiti pe meniuri?
Dupa ce v-ati raspuns singuri la aceste intrebari si stiti ce va doriti de la viitoarea locatie de nunta, nu intarziati si incepeti imediat cautarile.
Ganditi-va ca pentru o nunta de vara in iulie-august, sunt restaurante rezervate chiar si cu 2 ani de zile inainte.
Deci daca ai gasit o locatie buna, nu sta pe ganduri, rezerv-o inainte ca alt cuplu sa-ti “fure” locatia nuntii tale de vis. 🙂
Pasul 8 – Decideti de ce furnizori aveti nevoie
Mai intai de toate trebuie sa decideti daca va organizati singuri nunta sau angajati un organizator de nunti profesionist.
Daca incredintati aceasta sarcina unei firme de organizare nunta, atunci restul furnizorilor ii veti alege cu ajutorul agentiei.
Daca organizati singuri nunta, atunci va trebui sa va descurcati singuri in gasirea si alegerea tuturor furnizorilor de nunti:
- locatie nunta;
- fotograf;
- videograf;
- formatie de nunta sau DJ cu soliste;
- firma de decoratiuni;
- firma de torturi si prajituri;
- stilist;
- firma de inchiriat limuzina sau masina de epoca;
- porumbei de nunta;
- instructor de dans;
- si multe altele.
Dupa cum puteti vedea, o organizare de nunta implica foarte multi factori, insa, indiferent pe cine alegeti, este indicat sa semnati un contract cu furnizorii in care sa fie stipulate foarte clar conditiile si serviciile de care veti beneficia. Nu va recomand sa mergeti pe “incredere” sau “hartii de mana”.
Pasul 9 – Spre final de pregatiri
Daca ati rezervat restaurantul si ati incheiat contract cu toti furnizorii nu va mai ramane altceva de facut decat sa va cumparati rochia de mireasa si costumul de mire, plus accesoriile aferente.
Aaaa, si sa nu uitam de verighete, invitatii si cel mai important sa nu uitati sa va programati la oficiul starii civile cu cateva saptamani inainte de eveniment.
Acum ca ai aflat mai multe despre subiectul “organizare nunta pas cu pas”, stii de unde sa incepi sa te pregatesti pentru nunta ta. Sper ca veti parcurge cu calm pasii necesari si veti avea o nunta cat mai reusita!
Si nu uitati, daca informatiile noastre v-au fost utile, atunci te rog sa ne ajuti cu un Share / Distribuire a articolului pe pagina ta de Facebook.
Astfel vom reusi sa strangem mai multi cititori si vom reusi sa creem mai multe articole utile pentru viitoarele mirese si viitorii miri. Iti multumim!
Super sfaturi. Cred ca este unul din cele mai concise articole pe care le-am gasit pana acum despre ce inseamna organizarea unei nunti. Multumesc Anca!